7 parasta vinkkiä sähkön säästämiseen

Pienenergia.com ei ole enää saatavilla täällä. Ole hyvä ja siirry osoitteeseen icecarousel.wordpress.com.

Harmittaako maksaa kohtuuttoman suurta sähkölaskua tai pyöriikö mielessäsi miten voisi tehdä ekologisempia valintoja kuluttajana. Itse asiassa tiedämme oikein hyvin pääpiirteittäin kuinka voimme säästää sähköä ja luontoa. 

Haaste on tietojen ja vinkkien toteuttaminen käytännössä. Meidän ei itse asiassa tarvitse tehdä edes kovin äärimmäisiä muutoksia arjessa, kun meidän on mahdollista vähentää jopa 10 prosenttia pelkästään muuttamalla asumis- ja käyttötottumuksia. 

On olemassa monia tapoja elää ympäristöystävällisemmin. Jos esimerkiksi olet ottamassa lainaa, niin sen voi tehdä kotoa käsin osoitteessa www.lainat.fi sen sijaan, että lähtisit autolla oikeaan kauppaan. 

Seuraavaksi seitsemän vinkkiä siitä mistä voit aloittaa sähkön säästämisen.

  1. Tiedosta minkälainen energiankuluttaja olet

    Kun haetaan merkittävää säästöä sähkön kulutuksessa, niin kuluttajan tulee tuntea minkälainen energiankuluttaja on. Ei ole mahdollista antaa yksiselitteistä ohjeistusta siihen, koska energiankulutukseen vaikuttaa suuresti muun muassa missä asutaan, asukkaiden ja sähkölaitteiden määrä. 

    Jos omaa kulutusta ei osaa arvioida, niin sähköyhtiön verkkopalvelusta saa helposti tiedot kulutuksesta jopa tunnin tarkkuudella. 

  2. Hae säästöä isosta pienempään

    Säästöä kannattaa hakea isoista asioista pienimpään. Kun on konkreettisesti nähnyt muutosten tuomat hyödyt, niin se motivoi myös jatkamaan ja löytämään uusia tapoja kuluttajana. 

    Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää seuraaviin sähkönkulutusta nostaviin asioihin:

    • lattialämmitys
    • vanhat kodinkoneet ja viihde-elektroniikka
    • sähkökiuas
    • halogeeni- ja hehkulamput
  3. Lämmitä järkevästi

    Suositeltava sisälämpötila on noin 20-21 astetta oleskelutiloissa ja 18-20 astetta makuuhuoneessa. Lämmitys on yksi niistä asioista, jolla säästöä voi tehdä eniten. Laskemalla lämpötilaa yhden asteen, niin lämmityskulut laskevat noin 5 %. 

    Kotia ei ole järkevää lämmittää turhaan. Lämpötilaa kannattaa myös laskea aina, kun poistut kotoa pidemmäksi aikaa.

  4. Säästä huoltamalla lämmitykseen vaikuttavat asiat

    Huoltohommat tehdään yleensä vasta siinä vaiheessa, kun jotain menee rikki ja muita vaihtoehtoja ei enää ole. Merkittävää säästöä sähkönkulutuksessa saa aikaan, kun kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin: 

    • Pidä termostaatit kunnossa ja säädä ne oikein
    • Älä peitä pattereita huonekaluilla tai verhoilla
    • Tiivistä ikkunat ja ovet
    • Puhdista ilmanvaihtojärjestelmän suodattimet kahdesti vuodessa
    • Tuuleta kotia vain muutamia minuutteja
  5. Valaise energiatehokkaasti

    Turhien valojen sammuttaminen on jo itsestään selvää kaikille. Lisäksi lamput kannattaa vaihtaa LED-valoihin, jotka ovat energiatehokkaita ja kestävät käytössä vuosikausia. Jos mahdollista valaistukseen on hyvä käyttää spotti- ja työvaloja, joilla valaistaan vain tarvittava alue.

  6. Sauno harkitusti

    Suurin osa suomalaisten saunoista lämpiää sähkökiukaalla, joka on oikea energiasyöppö. Ihan säästösyistä saunaa ei kannata lämmittää turhaan. Kiuas kannattaa pitää lämpimänä vain tarvittavan hetken ja sammuttaa samantien, kun poistut saunasta.

  7. Käytä kaikkia kodinkoneita vain tarvittaessa

    Sulje laitteet kokonaan, jotka eivät ole käytössä. Jos mahdollista niin käynnistä kodinkoneet yöaikaan, jolloin pienemmän kysynnän vuoksi sähkön käyttö on halvempaa. 

    Lisäksi kiinnitä huomiota esimerkiksi seuraaviin asioihin: 

    • Suosi A tai A+ energiatehokkuusluokan sähkölaitteita
    • Käytä läppäriä tai tablettia, ne kuluttavat vähemmän energiaa kuin tietokone
    • Älä viihdy pitkiä aikoja suihkussa ja pienennä veden lämpötilaa
    • Vältä laitteiden pitämistä lepotilassa, se kuluttaa energiaa